torstai 14. heinäkuuta 2016

Mustaviininmarjalehtikääryleet

Mahtavaa - viisiosainen yhdyssana. Vain opettajaihminen voi innostua moisesta : )

Asuessani Arabiemiraateissa ihastuin viininlehtikääryleisiin, mutta niitä on kohtuullisen vaikea tehdä Suomessa. Ainakaan täällä Kehä kolmosen ulkopuolella ei myydä tuoreita viininlehtiä lähikaupassa. Oman puutarhan mustaviinimarjan lehdet ovat loistava korvike, itse asiassa vielä aromikkaampia. Olen kokeillut monenlaisia netistä löytämiäni reseptejä, mutta lopulta tein oman sovelluksen, koska aina jokin asia oli pielessä: riisi jäi ohjetta noudattamalla kovaksi tai sitruunaa oli liikaa.

Aluksi tarvitaan tietenkin mustaviinimarjan lehtiä, mitä isompia, sen parempi. Niitä keitetään viitisen minuuttia, ja valutetaan kuiviksi. Täytteeseen voi laittaa riisiä, riisi-ohra seosta tai pelkkää ohraa. Kuullotan ensin öljyssä currya ja sipulia, lisään riisin ja kääntelen jonkin aikaa, Sitten kanalientä ja keitetään lähes kypsäksi. Maustetaan sitruuna- tai limemehulla, suolalla ja tuoreilla mintunlehdillä. Kääryleisiin voi loistavasti sekoittaa myös jauhelihaa tai sieniä.
Valutetun lehden päälle laitetaan täytettä ja kääritään kaalikääryleen tapaan. Jos lehti on kovin pieni, niitä voi laittaa pari päällekkäin. Ne ladotaan kevyesti öljytyn kattilan pohjalle, päälle kaadetaan oliiviöljyä ja puolikkaan sitruunan mehu ja vettä niin paljon, että kääryleet peittyvät. Sitten lautanen tai kansi päälle ja keitetään puolisen tuntia pienellä lämmöllä.

Kannattaa malttaa mielensä ja antaa niiden jäähtyä, koska ne ovat parhaimmillaan kylminä.
 Tänään on pakko tehdä uusia, söimme kahdestaan koko satsin päivässä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti